Wat doet een therapeut?

Naar aanleiding van jouw verhaal vertelt een therapeut binnen welk klachtenprofiel je valt. Voor veel mensen is het fijn om te weten wat er precies speelt. Ik geef je informatie, leestips en help je te begrijpen wat het precies betekent.

Helpen je te vinden wat jij er aan kunt doen.

Dat is namelijk voor iedereen anders. Bij verschillende klachten passen verschillende manieren om er mee om te gaan. Welke bij jou past hangt af van jouw eigen vaardigheden en talenten. Ik doe dan ook mijn best niet alleen je
klacht, maar vooral ook jou goed te leren kennen.

Helpen met het werken aan je klacht.

Als we weten wat de klacht is en hoe jij er mee om kunt gaan, kun je aan de slag. Een innerlijk proces of situatie veranderen is hard werk. Vaak zijn oude patronen en persoonlijke ‘valkuilen’ heel hardnekkig. Toch zul je al snel merken dat je resultaat boekt. Dat resultaat beschrijf ik graag als innerlijke groei.

Eigenlijk groei je van je klacht weg. Je ontdekt jezelf opnieuw, weet beter wat je wilt en kunt en hebt meer grip op je eigen leven. Daarmee levert een behandeling doorgaans meer op dan alleen klachtherstel, al is dat natuurlijk wel het belangrijkste.

Cliënt en counselor

Samenwerken met een therapeut kun je misschien nog het beste zien als een project. En dat project ben jij. Met de vakkennis, het inzicht en de analyse van de therapeut en jouw inzet en motivatie zul je het moeten doen..

Naast dat een therapeut een vakman of -vrouw moet zijn, moet je er dus ook goed mee kunnen samenwerken. Jullie moeten elkaar goed begrijpen. Nu is het zo dat therapeuten getraind zijn in het behandelen van heel verschillende mensen. In de regel zul je merken dat de therapeut heel goed jouw taal kan spreken. Toch is de ‘klik’ niet vanzelfsprekend en wel nodig voor het succes van de behandeling.

Hoe kies je een therapeut?

Kijk om te beginnen altijd of de therapeut goed opgeleid is en of hij of zij is aangesloten bij een beroepsvereniging. Vervolgens moet je bepalen of de therapeut bij je past. Het beste kun je dat doen door een afspraak te maken. :

  1. Is de therapeut aangesloten bij een beroepsvereniging,
  2. Heeft de therapeut de benodigde ‘papiertjes’ en
  3. Past de therapeut bij jou.

Die eerste twee zijn makkelijk na te gaan. Heel praktisch, check op de website de opleidingen en kwalificaties en welke beroepsvereniging de therapeut heeft. Over het algemeen is bijvoorbeeld een registratie bij de NVPA of BNG een goede graadmeter.